UTVV 2018 – Ultra trail Vipavska dolina

Po uspešnem nastopu v letu 2016 sem se letos ponovno odločil nastopiti na tej prekrasni ultri po vipavski dolini. Na začetku leta sem bil res dobro pripravljen in sem komaj čakal mesec maj. Na žalost se mi je marca prikradla viroza, ki se kar ni hotela končati 😦 . Po 14 dneh je bilo stanje duha in telesa povsem na drugem koncu mojih pričakovanj in želja. Rehabilitacija je počasi napredovala zato sem se odločil, da bom šel na tekmo, kar brez nekega počitka, odločen napraviti soliden trening.

V Vipavo sva se odpravila s Klaro že v petek dopoldan, ter dan namenila pohajkovanju po obronkih vipavskega roba. Vreme je bilo jasno z nekaj lokalnimi plohami, toplo in prekleto soparno. Samo upam, da jutri ne bo tako, ker se bomo kuhali… Po pohodu si privoščiva še OH večerjo in zasluženo pivo. Pridruži se nama še Matej Končnik, ki bo prav tako tekel na 100 km. Po večerji pa na ravnost v posteljo, Matej pa pred tem skoči še po njegovo Moniko. Na naše veselje se nam bosta jutri kot navijača pridružila še Jani in Janja.

Klara me bo spremljala, tam kjer se bo dalo, zato si vreče za okrepčevalnico v Batujah niti ne pakiram. Po ustaljeni praksi bom tekel, s čim lažjim nahrbtnikom saj so okrepčevalnice tukaj dobro založene.

Noč mi ni prinesla ne vem kako dobrega spanca, ampak tega sem že navajen in mislim, da pred ultro nihče ne spi ne vem kako dobro :). Pojem nekaj malega ter se oblečem, tudi Klara je že pokonci. Ker sta tudi Matej in Monika v isti hiši, se skupaj odpravimo na start v Ajdovščino. Jutro je toplo, kar že da slutiti, kaj nas danes čaka.

Poslovim se od Klare ter se spravim za staro obzidje rimske utrdbe Castra, kjer bo start. Na startu nas je 227 tekačev in tekačic iz različnih držav. Napovedovalka tokrat še kar zavlačuje, ura je že krepko čez 6-to, ko končno startamo. Ker sem startal precej v ozadju niti nimam občutka koliko tekačev je spredaj, počasi tipam svoje počutje in kako se bo telo odzvalo na napor. Kaj kmalu prvič dosežemo vipavski rob in se obrnemo proti Otlici, prijetno hladno pihlja, ko bi vsaj tako ostalo. Proti Otlici že na daleč slišim glasno navijanje Klare, Monike in ostalih. Kot vedno nas tukaj pričakajo številni navijači, domačini in prostovoljci. Na hitro se okrepčam in nadaljujem po razgibanem terenu vipavskega roba proti Predmeji. Tukaj ujamem Jana Tretjaka in Miho Vidalija ter skupaj nadaljujemo proti vrhu Malega Golaka. O prijetni hladni sapici ni več ne duha ne sluha, na mesto tega je kar soparno in  toplo ozračje. Proti koči na Mali gori se končno spravim na malo potrebo in prehiti me vsaj 5 tekačev. Se kar začudim izenačeni konkurenci! Nič zato, prek Kuclja nadaljujem v svojem tempu in počasi lovim tekače nazaj. Do cerkvice na Vitovljah pritečem dokaj suvereno, a sedaj je pred mano dolg in lepo segret spust proti Batujam.

V Batuje pridem kar solidno pregret in misel na nadaljevanje po vipavskih gričih in goricah me tudi ne kaj dosti ohladi 🙂 . Hvala bogu mi Klara ponudi ledeno mrzlo pivo, ki vsaj malo poskrbi za ohladitev. Tukaj sta tudi Janja in Jani, pade par fint in že nadaljujem. Trudim se držati soliden tempo, kar pa mi v tej vročini ne uspeva najbolje. Poizkušam odklopiti možgane in misli, ko mi pot prečka velika črna kača… Škoda, da ni bilo koga, da bi izmeril kako daleč sem skočil 🙂 . Do Vrtovč vse po ustaljenem protokolu, vključno z rokovanjem z Elvisom, pivom in srečanjem s Klaro.

Če bi bilo letošnje vreme normalno, bi rekel, končno oblak in nekaj ohladitve. Pa vendar letos vreme ne sodeluje. Praktično vsak dan sopari sledijo nevihte… Tudi tokrat ni  nič drugače. Ko odhajam iz Vrtovč se začne oblačiti in ko tečem proti Ostrem vrhu že grmi. Ravno ko sem na grebenu vrha pa 2 krat kar pošteno blizu poči. Šprintam kolikor me noge nesejo, vmes dohitim Martina Štendlerja in družno beživa z grebena. Vmes mi zdrsne a se ujamem. Končno sva v dolini in vsaj nekoliko vstran od nevihte. Skupaj nadaljujeva do Turistične kmetije Miška, kjer je okrepčevalna postaja. Zopet me pričaka Klara in malo ji potarnam nad nevihto… Pri Miški pa itak ni da ni, bogato obložene mize se kar noge šibijo. Spijem nekaj piva, se najem in skočim na WC. Ko se vrnem sta Jure Oblak in Martin že odšla, na točki pa je že tudi Miha Vidali, res neverjetno kako suvereno gre.

Nadaljujem z razgibanim spustom proti vasici Trebižani, vmes ujamem Jureta in Martina. Nas pa ujame in prehiti Miha. Na vzponu proti Štjaku pa začutim posledice bežanja pred nevihto…. Pekoča bolečina nad kolenom je čedalje močnejša, ne čutim je po ravnem, ampak vsak korak navkreber boli. Posledično se mi vzpon proti Štjaku zdi neskončno dolg. Končno sem na vrhu in pri okrepčevalnici. Tukaj je že Klara, ki me bodri, ampak z mislimi sem že pri vzponu na Nanos in kaj bom z bolečo nogo. Poslovim se in stečem naprej. Kot kaže je konec z nevihtami in ponovno se prikaže sonce in temperatura je spet huda. Proti Socerbu je očitno prišlo do spremenjene trase saj mi ni bila znana. Tečem skupaj z Francozom, ki mu je Angleščina tuja, zato se niti ne trudim več s komunikacijo. Bolj uporabljava roke 🙂 . Ko že mislim, da sva na spustu proti Podnanosu pa presenečenje… Cikcak vzpon po izredni strmini, noga boli kot sam hudič, jezim se nase, da nimam pri sebi palic. Končno sem pri cerkvici Sv. Socerba, odločen, da bo poti zame danes konec v Podnanosu. Odtečem še spust do Podnanosa ter Klari povem, da zaključujem. Sledilo je nekaj bodrenja, nato še pridiga iz njene strani (upravičeno) in nato še vzpodbuda iz strani Mihe Vidalija, ki je krenil proti Nanosu.

Lahko bi nadaljeval, ampak nisem želel stakniti resne poškodbe. Prav tako sem šel z namenom napraviti dober trening in to sem po 82km in 4000+ višinskimi metri tudi dobil. Najlepše pri vsem pa je, da se lahko naslednjo leto vrneš poravnati račune 🙂 .

Sledila je še analiza ob pivu in kot vedno fenomenalni družbi.

Ekipa UTVV je ponovno pripravila fenomenalni dogodek, ki je bil tudi tokrat zelo dobro organiziran, trasa je zakon, na samo vreme pa itak nimamo vpliva.

Se vidimo naslednje leto? Morda, če ne bo drugih planov pa 100%.

 

Sled

Galerija:

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.