Soča trail EgoQuark 45k 2017

Hm zadnji vikend pred odhodom na dopust razmišljam, kaj bi še odlavfal, preden se podamo na zaslužen oddih… Na FB zasledim, da nekdo prodaja startnino za Soča trail 45 km. Ženi omenim, da bi šel tja. Ko ji povem, da ne bova iskala sobe ampak bova v Tolminu prespala, kar v avtomobilu, je bila takoj za akcijo. Če ravno sva oba vedela, da bo nedelja naporna, kot sam hudič. Prvo tekma, potem pot domov in nato še pakiranje za dopust. Ma, kjer je volja je tudi pot.

Večer pred tekmo se srečamo z Ajdo in Goranom. Ajda mi pove, da gre za sprint po mestoma dokaj tehničnem terenu. Tak sedaj pa imam kaj za mlet, glede obutve. Zakaj nisem s sabo vzel le enih superg in bi mi bilo tole prihranjeno 🙂 . Zjutraj se odločim za preizkušeno varianto Salomon sense pro 2.

Na mojo čudo sem noč v avtomobilu prav dobro prespal. Ob 5:30 se na tiho skobacam iz avtomobila, da ne bi zbudil Klare, no po par odpiranjih in zapiranjih vrat se predrami ravno toliko, da se posloviva. Jaz na avtobus za Bovec ona nazaj v krtovo deželo 😀 .

Na poti do avtobusa pojem eno banano in popijem nekaj vode. Točno ob 6 h krenemo proti Bovcu, pospremi nas ploha, ki dokončno namoči traso. Na avtobusu poizkušam še nekoliko zatisniti oči, a ne gre saj ima za mano ena punca celo predavanje, ki ga mora očitno slišati celi bus. GRRR. K sreči se proti Bovcu razbija oblačnost in odprejo se čudoviti razgledi proti Krnu, Krasjem vrhu in vasici Drežnica. Sam pri sebi razmišljam in planiram, da če bo tu še kaj dinamita v nogah bo treba na polno do Planine Kuhinja.

V Bovcu je že vse nared za start, ko prispe še drugi avtobus nas organizator zbere za kratek brifing. Gre nekako takole… Začetni del trase bo pred vami tekel zajec, ker pot poteka po ozki stezici ne želimo, da se komu kaj zgodi, ko se zajec umakne je tekma uradno odprta. Bla bla si mislim, ko bi vi vedeli kaj vse sem že pretekel in po kakšnem terenu! Sedaj pa rabim po neki singlci na obrobju Bovca zajca, ki mi diktira tempo? Noja ni zastonj pregovor “Ponižnost je mati modrosti”, saj malo po tistem ko se zajec umakne, poletim po tleh in si konkretno razbijem koleno. V trenutku mi je slabo in zaradi bolečine težko hodim. Mimo priteče Ajda in me sprašuje, če sem dobro. Rečem ji naj nadaljuje, da dol do ceste se bom že nekak zvlekel. Po par sto metrih vseeno poizkusim z rahlim drncem in pri tem opazim, da me boli manj kot pa če hodim. Počasi dvigujem tempo in poslušam koleno. Opazim, da me noga nekoliko bolj boli navzgor, kot navzdol, zato poizkušam navzgor s krajšimi koraki in bolečine praktično ne čutim. Kmalu mi steče in ponovno začnem prehitevati tekače pred mano.

Ko pri slapu Boka zavijemo na levi breg Soče, se v tempu nekako ujamem z Andrejem Lindičem, s katerim skupaj odtečeva do vzpona proti Drežnici. Na vzponu mu nekoliko odtečem, a kaj ko od Magozda naprej, zmanjka označevalnih trakov. Po cesti tečem še kak kilometer in nato zavijem ostro levo navzgor, z namenom, da bi videl ali gre trasa višje. Ko se tako vzpenjam vidim, da se bliža Andrej, zato se vrnem navzdol do ceste. Andrej ima k sreči naložen track, tako da brez težav nadaljujeva po cesti in kmalu se pojavijo tudi označbe.

Na okrepčevalno postajo v Drežnici pritečemo skupaj štirje tekači. Sam spijem nekaj tekočine in en gel saj me čaka del kjer  planiram napasti. Takoj na začetku vzpona pospešim, gre mi super, od tekmecev se oddaljujem. Počutim se odlično in tempo še stopnjujem. A tudi trasa se začne vzpenjati strmeje in strmeje. Na koncu je tako strmo, da začnem hoditi, a se takoj pojavi bolečina v kolenu, zato zopet tečem. A ker je na tem delu res strmo vem, da izgubljam dragoceno energijo in prednost pred zasledovalci. Končno sem na vrhu in začne se dolg spust do cilja. Najprej mimo koče na Planini Kuhinja in nato naprej proti vasici Gabrje. Navzdol sem vsaj na bolj tehničnih odsekih bolj previden zaradi kolena, tam kjer se da pa gasa. Kljub dobrem tempu me dohiti in prehiti Jure Kosmač. Pri najboljši volji mu po teh kamnih ne morem slediti, odločim se, da bom poizkusil po ravnini. Plan splava po vodi, ko se pred mano pojavijo krave, ki se kar nočejo umakniti iz potke… Ko se ustavim jaz se ustavijo one, ko jaz stečem, tečejo tudi one pred mano. Ne vem kaj naj napravim saj me je strah, da si bi katera zlomila nogo. Tako v zmernem tempu skupaj s kravami pritečem do vasice Gabrje. Tukaj imajo krave dovolj prostora, da bi se lahko umaknile, a one se spravijo kar na glavno cesto. Sam nadaljujem po označeni trasi mimo kampa Gaberje zadnjim 5 km naproti. Jure si je med tem nabral neulovljivo prednost, a ker ne vem koliko zaostanka imajo ostali, tečem kolikor pač še lahko. Kmalu zavijem iz žgočega sonca v gozd, kjer zadnji kilometri potekajo po prijetno mehki mivkasti potki ob Soči proti sotočju Soče in Tolminke, kjer je tudi cilj. Malo pred ciljem srečam Gorana, ki snema dogajanje (upam, da kdaj vidim kakšen posnetek 🙂 ). Tik pred ciljem že slišim navijanje Klare, kot zmeraj je najglasnejša med vsemi. Nato pa malo zmede saj se zaključujejo teki na vseh trasah in je res huda gneča, k sreči me usmerijo skozi ustrezno mesto, da se zabeleži prihod v cilj. Za 45,5 km in cca 1370 vm se porabil 4:00:37.

Klara mi pove, da sem absolutno 5 in da zaostanki niso veliki. Nato opazi moje koleno in me takoj potera do reševalnega vozila. Med tem ko mi prijazni reševalci čistijo rano mi Klara dostavi eno zasluženo mrzlo pivo 🙂 . Reševalca povesta, da na otip ni videti ničesar narobe s kolenom, le rana dokaj grda. Svetujeta, da naj spijem še kako pivo proti bolečinam 😀 . Kmalu za tem izvem, da sem v svoji kategoriji zmagal, tako da bova morala še malo dlje ostati v Tominu in počakati na razglasitev. Saj ni težko, vreme, ambient ter družba je odlična.

Naj povem in pohvalim organizatorja, ki je pripravil zelo zanimivo prireditev, ki se je zelo dobro prijela. Na vseh trasah je nastopilo 763 udeležencev. Soča, Tolminka, prijazni ljudje in dobra organizacija, kaj naj rečem drugega, kot da priporočam udeležbo na Soča Outdoor festivalu.

Rezultati

Oprema: Gore Fusion kratke hlače, Gore Essential nogavice, majica in kapa Salomon, čevlji Salomon sense Pro 2, nahrbtnik Aonijie 5L Hydration Vest, ura Suunto Ambit Peak 3.

Prehrana: SIS Energy Gel, SIS Hydro, banane.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.