100 milj Istre 2014

Istra, 11.04.2014

Kaj reči o drugi izvedbi, kot spremembe, spremembe, spremembe:

  • Start prestavljen iz 21h na 17h, kar je super saj je na voljo več dnevne svetlobe.
  • Spremenjena trasa. Super, odpadel je zadnji del trase od Labina do Koromačnega, ki je bil res od sile.
  • Obrnjena smer, po novem se starta v Labinu in je cilj v Umagu. Super odločitev, saj je Umag veliko bolj turističen, kot betonska baza v Koromačnem :D.
  • Veliko boljša oskrba s strani organizatorja.
  • Več oskrbovalnih postaj in napredovanje brez perforiranja kartončkov.
  • Odhod v Umag dan pred startom.

Letos smo se v Umag podali že dan pred startom, kar nam je zagotovilo bolj umirjene priprave. Lanski zasedbi sta se letos pridružila še Konta (Matej Končnik) in Ana.

Startne pakete smo prevzeli takoj ob prihodu v Umag. Posledično smo zjutraj po izdatnem zajtrku, samo spakirali stvari v vreče, ki nam jih je kasneje, organizator dostavil v Buzet in Poklon. Takoj po dostavi vrečk z opremo organizatorju, smo se v lastni režiji odpeljali na start v Labin. Na poti po hitri cesti, je Janiju ponagajala navigacija in ga zapeljala na ogled Pule :). Nič tragičnega, saj smo imeli dovolj časa, tako da smo si v Labinu privoščili še testenine in kavico.

No pa je bilo dovolj lenarjenja, sedaj pa oblačenje in že smo več ali manj vsi stali na starem mestnem trgu pod obzidjem in čakali na pok pištole. Poslovili smo se še od najdražjih in že je počilo, mi pa smo se podali novi avanturi naproti.

Začetni kilometri so hitro minevali v znamenju poostrene koncentracije saj je šlo navzdol proti Rabcu, teren pa je zahteval obilo pazljivosti. Kar nekaj tekačev se je na tem spustu poškodovalo, nekateri so celo odstopili. Nervoze je bilo konec in začel se je sproščen tek, po prekrasni kulisi vzhodne Istre. Kaj si nor, kako lepo je tukaj, ko se malo odmakneš od obale in se pomakneš višje v hrib:), čisto drugi svet.

Šlo nam je res odlično, tako da smo vseskozi prehitevali začrtano časovnico. Naše najdražje nas pričakajo in pozdravijo v Plominu pri prečkanju kanala za hlajenje termo elektrarne. Od tu naprej nas je pot vodila navkreber vse do vrha Učke, vmes nas je ujela noč. Ponoči je še bolj prišla do izraza energija in vnema vseh prostovoljcev na trasi. Alenu je res uspelo zbrati prave ljudi in jih motivirati do take meje, da se je ta energija prenašala tudi na nas tekače. Hvala vsem.

Po malo daljšem spustu in cca. 40km smo prispeli v Poklon, kjer je sledil prvi postanek. Na tej točki smo se zadnjič ta večer srečali s Klaro, Ano in Janjo. Po 15 minutah smo se poslovili in zakorakali v noč. Tekom noči smo se prebili prek Velikega Planika, Orljaka, Gomile in Žbevnice do Buzeta. Vmes me pri krajšem postanku na Koritih pošteno zazeblo. Oglašati pa se mi je začela tudi prebava, pri spustu iz Žbevnice do Buzeta sem bil primoran opraviti dva pitstopa :).

V Buzetu so za nas poskrbeli tudi topli obrok, ki je v mrzlem jutru še kako prijal. Sledilo je preobuvanje in preoblačenje. Po cca 30 minutah z Kontanom nadaljujeva drugi polovici trase naproti. Jani se je odločil spremljati Marjeto Gomilšak (Slovensko železo v ognju za skupno zmago med ženskami), s katero nadaljujeta kako minuto za nama. Preden smo se podali iz urbanega Buzeta, v pokrajino ob strugi reke Mirne, srečava Klaro in Ano. Izmenjali smo si nekaj besed, jaz sem vzel polnilni akumulator za Garmina, in že sva bila pripravljena na nadaljevanje. Pot ob reki Mirni nas je ničkolikokrat popeljala prek kamenja čez njeno strugo in zagotavljala konstantno vlažnost v supergah, kar je botrovalo žuljem na mojih podplatih. Kilometri so nama v tej fazi kar hitro minevali in kaj kmalu sva prispela v Hum, za nama je bilo 102km. Težave z prebavo so me še vedno pestile zaradi tega sem na tej postaji pojedel sendvič in banano, za piko na i, sta Klara in Ana pripravili kavico, ki sva jo z Matejem z užitkom popila. Med tem sta prispela tudi Jani in Marjeta, ki sta opravila krajši postanek in nadaljevala malo za nama. Marjeta se je odlično držala, vendar je po informacijah od našega supporta, Italijanka vseeno povečevala prednost. Le od kje je dobila energijo za drugi del, saj je bila ob spustu v Buzet že čisto adijo, tam opravila res kratek 5 minuti postanek in nato na polno naprej. Misterija 😀

Preko številnih polj, makadamskih cest, strmih vzponov in tehničnih spustov sva končno prispela, do jezera Butonega, vendar je bilo do druge strani nasipa še zelo daleč, vsaj tako je bila speljana pot, ki se je vila kot jara kača. Ob nasipu sta nama Klara in Ana postregli z domačo pakl župo 😀 – ma je teknila. Kontana je začela boleti pokostnica na obeh nogah, tukaj je zadevo saniral z hladilnim gelom. Sledil je že zadnji res težak del trase s tremi strmimi vzponi na Zamask, Motovun in Oprtalj. Po cca 22h in 135 km prispeva v Oprtalj.

Zadnji vzpon in nenehni »pistopi« so mi res vzeli voljo in energijo, tako da sem bil zelo vesel juhe, ki so mi jo ponudili tukaj. Z Kontanom tukaj zmečeva vase, kar nekaj hrane in tekočine. Konta se kljub bolečinam drži odlično, tukaj sva že prepričana, da bova danes videla Umag. Iz Oprtalja sva nadaljevala skupaj s Hribarjevim Matejem, ki je tukaj opravil daljši postanek. Hribarja tako redkobesednega res ne poznam, a ko tako družno nadaljujemo se mu je povrnil tudi tisti njegov humor in pozitiven pogled na situacijo. Posledično nam je bilo lažje prenašati te zadnje kilometre. Kar hitro smo prispeli v Grožnjan, kjer nam je Klara špendirala kavico iz gostilne, Ana je obvezala Kontanovo nogo, jaz sem se preobul in zamenjal nogavice v upanju po manj bolečih žuljih.

Lepo okrepčani smo nadaljevali po Parenzani proti Bujam in naprej po neskončnih poljih Umagu naproti. Zadnji kilometri, ko smo imeli morje že pred nosom, so se še kar vlekli, saj je bila trasa speljana levo in desno čez vsako njivo, tako da smo natančno videli kaj so sadili in koliko brazd ima posamezna njiva. Nekje med štetjem brazd, se je mojima sotrpinoma utrgalo in sta začela sekat tempo 5:00min/km – morda še nekoliko hitreje. Kot da nista imela za sabo že 160km… Nekaj časa sem ju še poizkušal držati, potem pa so bolečine okoli žuljev enostavno premočne in sem upočasnil. Posledično sedaj tudi nimam natančnega podatka o številu brazd in sem zaradi tega besen kot ris :D. Malo kasneje se tudi ona dva ustavita in se nekaj prerekata, verjetno sta se zaštela tudi onadva :D. Glede na čas, ki je bil 2 km pred koncem krepko pod 30h, kolikor sem imel tudi željo, se mi ni mudilo nikamor in tako sva s Kontanom hodila do Hribarja, ki se je med tem pogovarjal z nekim prostovoljcem, ki čakal nekega Nemca, ki je bil baje malo za nami….. 🙂 Seveda naju je Hribar ponovno poteral v tek in tako smo skupaj, ob bučnem navijanju naših najdražjih, po 27h in 32 minutah, pritekli do cilja.  Nekaj minut za nami sta prispeta tudi Marjeta in Jani, tudi ona dva sta tekla pod 28h.

Le kaj smo razmišljali, ko smo delali časovnico za 30h :)?

Še ena fenomenalna izkušnja, organizacija in družba.

Zopet se je izkazalo, kako pomembna je glava pri tako dolgih preizkušnjah. Tako enostavno je odstopiti na 100km, in se uleči na sonček ali sesti v topel avto, le zakaj se bi mučil s prebavo ali pokostnico še 66km? Zato pa GLOBOK POKLON, Konta, Marjeta, Jani, Hribarjev Matej in vsem, ki ste opravili z to zahtevno preizkušnjo.

Se vidimo naslednje leto…? Bomo videli kaj bo čez t-365 :).


Zahvala:  Hvala Klara, hvala Ana, hvala Janja, da nas prenašate na teh norčijah in nam pomagate, da se nekak privlečemo do cilja :). In ja vem, NI VAM LAHKO. Še enkrat 100 x HVALA.  

Konta zadevo si odlično izpeljal in ne dvomim, da bo šlo naslednje leto še hitreje! Ter seveda hvala za družbo vseh 100 milj.


Rezultati


Galerija:

Advertisements

1 Comment

  1. Beautiful. Zelo lepo. Krasno si to napisal. Hvala tudi tebi in vam, da smo lahko me del vaše tekaške izkušnje, pa čeprav jo občutimo in vidimo iz čisto drugačnega zornega kota. Upam, da bomo še “sodelovali” 🙂 Še enkrat, iskrene čestitke in veliko začrtanih pretečenih poti še v prihodnje. Se vidimo! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.