8 ur Jakca

Jakec nad Podkrajem pri Velenju
Jakec nad Podkrajem pri Velenju

Prijatelji trail teka »Trail running Slovenia« so me v soboto 15.12.2013, povabili na 8 urno druženje v okolici Velenja. Seveda ni šlo za kofetkanje 🙂 , ampak za aktivno preživljanje časa v naravi in dobri družbi.

Vasja , Jernej in Co. so začrtali prelepo traso, ki nas je vodila iz parkirišča na Starem trgu (392 m) do vrha Sv. Jakob (588 m) oz. po domače Jakec, nad Podkrajem pri Velenju. Sama trasa je potekala po markirani poti in se je med samim vzponom dvakrat spustila za nekaj metrov, ki jih je bilo potrebno nadoknaditi  ob povratku, tako da je bilo za en vzpon in spust potrebno premagati cca. 235vm. Pot poteka po mešanem gozdu, tako da je bilo na tleh kar nekaj bukovega in kostanjevega listja, na določenih odsekih celo toliko, da je bil občutek teka podoben, kot če bi tekel po 10 cm pršiča – fantazija 🙂 . Skupna dolžina vzpona in spusta je bila 3850 m.

Plan je bil, čim več krat premagati to traso v 8 urah. Začeli smo ob 7 uri v jasno jutro, tla so bila pomrznjena in pokrajino je prekrivala plast slane. Prvi vzpon smo opravili skupaj, ko smo se na vrhu razgledovali po okolici smo vedeli, da nas čaka prelep zimski dan.

Pa se je začelo…., kot vedno, na daljših tekih, najprej poizkušam najti nek tempo, ki bo me optimalno pripeljal, čez zastavljeno traso, to mi je odlično uspelo in sem tekom celotnih 8 ur res užival.

Ob vznožju se je  razvila prava okrepčevalnica, na zalogi pa so imeli, razno razne piškote, krofe, štručke, Scott Jurek kekse (če koga zanima ima recept Jernej Plankelj 🙂 ), kavo, čaj, vodo, govejo juho, čokolado, na koncu se je našla še Travarica (seveda le preventivno proti bacilom 🙂 ).

Tekom dneva se nas je nabralo nekaj več kot 30, ki smo se borili s to traso in verjamem, da smo vsi uživali in da se sem še vrnemo.

Trail running Slovenija, tole ste super uštimali, še enkrat hvala za povabilo.

Galerija slik: Avtor g. Stane Meža

Še nekaj tehničnih podatkov:

Jakec

Do naslednjič…

*************************************************************************************************

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.